Verkoop woning: Wanneer zie je jouw geld? | Immoweb Blog (2024)

Het verkopen van een woning is een spannend proces dat vaak gepaard gaat met veel vragen en onzekerheden. Vooral wanneer het aankomt op de betaling. Als verkoper wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld ontvangen na de verkoop van je woning. Maar wanneer kun je dit precies verwachten? En welke factoren spelen hierin een rol?

Inhoudstafel

Welke tussenspelers betrek je bij de verkoop van je woning?

De verkoop van een woning in België verloopt meestal in verschillende fasen:

  • De voorlopige koopovereenkomst of compromis
  • Het ondertekenen van de notariële akte zelf
  • De uitbetaling van de verkoper

Ongeacht de weg die je kiest om je woning te verkopen, de eindhalte is altijd dezelfde: de notaris. Onderweg kan echter het een en ander verschillen afhankelijk van de gekozen verkoopmethode.

In ons land bestaan er verschillende manieren om je woning te verkopen: onderhands, via een makelaar, via online verkoopplatformen, via een openbare verkoop,… Ieder proces komt met zijn eigen kosten. Denk aan advertentiekosten, erelonen, makelaarscommissies,…

Sommige van die kosten betaal je al tijdens het verkoopproces, andere worden dan weer aan het eind van de rit (zie verder) afgerekend. De notariskosten zijn daar een goed voorbeeld van.

Heb je onderling een voorschot afgesproken?

Als verkoper van een woning wil je natuurlijk snel maximale zekerheid inbouwen. Niet alleen juridisch – een jawoord is een jawoord, toch? – maar ook financieel.

De voorlopige koopakte is een belangrijk moment om alvast wat financiële garanties te krijgen van de koper in kwestie. Hoewel niet verplicht, gaan veel kopers en verkopers toch akkoord met een voorschot van maximum 10% op de verkoopprijs van de woning.

Om beide partijen vertrouwen te geven in de goede afloop, doe je er best aan om dit bedrag via de notaris op een derdenrekening aan de kant te laten zetten. Die parkeert het geld totdat de verkoop van de woning officieel is afgerond.

Verkoop woning: Wanneer zie je jouw geld? | Immoweb Blog (1)

De betaling, deel 1: van koper naar notaris

Ten laatste vier maanden na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst zit je samen met de koper en notaris om de verkoop definitief af te ronden. Dit gebeurt met het ondertekenen van de officiële notariële akte.

Op dat moment wordt het volledige of resterende bedrag dat de koper nog moet betalen aan de notaris overgemaakt. In ruil hiervoor ontvangt de koper officieel de eigendom van jouw oude en zijn nieuwe woning.

Voor jou is het nog even wachten totdat er iets verschijnt op je bankrekening. De notaris gaat namelijk nog een aantal verrekeningen moeten doorvoeren.

De betaling, deel 2: van notaris naar verkoper

Welk bedrag hou je als verkoper straks in totaal over van de verkoop van jouw woning? Nadat alle handtekeningen zijn gezet, gaat de notaris aan de slag met de eindafrekening.

Pas nadat alle kosten zijn verrekend, maakt de notaris het netto bedrag over aan de verkoper. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren, afhankelijk van de snelheid van aanpak van de notaris en van de betrokken banken.

Verkoop woning: Wanneer zie je jouw geld? | Immoweb Blog (2)

Welke kosten gaan nog van de verkoopprijs af?

Welke kosten kunnen aan het eind van de rit nog van het totale verkoopbedrag afgetrokken worden en vallen ten laste van de verkoper? Voorbeelden hiervan zijn:

  • Notariskosten: de meeste notariskosten zijn voor de koper, sommige voor de verkoper. Denk aan kosten verbonden aan eventuele hulp bij de verkoop van je woning. Maar ook aan administratiekosten, zoals het opvragen van stedenbouwkundige informatie of bij de syndicus, bodemattesten, kadastrale inlichtingen
  • Makelaarskosten: als je een makelaar hebt ingeschakeld, gaat een deel van het verkoopbedrag naar de makelaar als commissie. Dit percentage wordt vooraf afgesproken in het contract met de makelaar
  • Hypotheekvereffening: als er nog een lopende hypotheek op je woning rust, zal deze worden afgelost uit de verkoopopbrengst
  • Openstaande schulden: eventuele openstaande lasten zoals onroerende voorheffing, personenbelasting, autobelasting,… verdwijnen ook mee in de afrekening

Vergeet ook deze kosten onderweg niet

Naast de kosten die van de verkoopopbrengst worden afgetrokken, zijn er nog enkele andere uitgaven onderweg waarmee je als verkoper rekening moet houden, zoals:

  • Het energieprestatiecertificaat (EPC): in België is het verplicht om bij de verkoop van een woning een geldig EPC te hebben. Dit certificaat moet je als verkoper laten opstellen en ook de kosten hiervoor zijn dus voor jouw rekening
  • Bodemattest: afhankelijk van de ligging en het type woning kan het zijn dat je een bodemattest moet laten opstellen om te bevestigen dat de grond niet vervuild is
  • Keuringsattesten: eventuele keuringen van elektrische installaties, gasinstallaties of andere technische installaties van de woning kunnen nodig zijn en moeten door jou als verkoper geregeld en betaald worden.

Klaar om jouw woning op de wereld los te laten?

Ben je van plan om jouw woning in de markt te zetten, maar zit je momenteel nog volop in de verkenningsfase? Bij Immoweb zorgen we ervoor dat je geen enkel detail over het hoofd ziet. Verken onze blog vol met de belangrijkste artikels rond de verkoop van een woning en verschijn perfect voorbereid aan de start van je verkoopavontuur.

Ontdek de Immoweb-verkoopblogsite

Gepubliceerd op 18 juni 2024

Verkoop woning: Wanneer zie je jouw geld? | Immoweb Blog (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6234

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.